Analytische therapie
Wat is Analytische therapie?
Analytische therapie is een methode om te ontdekken wat je onbewuste je wil vertellen. Om je levensthema helder te krijgen en om het juiste pad weer te vinden. Samen start je een zoektocht naar wie je werkelijk bent en wat je werkelijk wilt in je leven.
Je gaat naar de wortels van je klacht, om het dáár op te lossen. Niet het symptoom, maar de oorsprong staat centraal. Essentie is dat gewerkt wordt vanuit de beleving, de ervaring, en dat het onbewuste onderzocht wordt. Zo komen lichaam en geest, gevoel en verstand, materie en psyche, meer in balans.
Analytische therapie is een vorm van psychotherapie die is gebaseerd op de ideeën van Carl Gustav Jung en velen die sindsdien dit gedachtengoed ontwikkeld hebben.
Marie-Louise von Franz (naaste medewerker van Jung) zegt het mooi: “Het gaat om het (opnieuw) contact leggen met onze wortels. Het gaat er niet om “normaal” te worden, maar om “zelf”, “eigen” te worden.”
Het doel van analytische therapie
Analytische therapie is grondig en effectief
Snelle oplossingen geven vaak even lucht, maar na enige tijd keert het probleem toch weer terug, in dezelfde of een andere vorm. Mensen die kiezen voor een Analytisch therapeut/JI dieptepsycholoog® gaan op zoek naar blijvende oplossingen.
Hoe gaat dat in zijn werk?
In de analytische gesprekken – meestal wekelijks een uur – gaat het om het vinden en verbinden van bewuste en niet-bewuste gedachten, gevoelens en impulsen. Analytische therapie helpt je je innerlijke verdeeldheid (waarbij je onbewuste iets anders voelt, vindt en wil dan je bewuste) op te heffen. Innerlijke verdeeldheid wordt meer en meer eenheid, en de weg die tot die eenheid leidt noemde Jung ‘het individuatieproces’. Het resultaat is dan niet een aan de eisen van de maatschappij aangepaste mens, maar een unieke mens, die handelt met verantwoordelijkheid voor zichzelf en de samenleving.
Bewustzijn
Integratie
In analytische therapie zijn betekent werken aan een verbinding tussen onbewust en bewust, tussen voelen en denken, tussen willen en accepteren dat het is zoals het is.